Blotevoetenpad in Opende

Heerlijk pad om te wandelen, liefst natuurlijk op blote voeten. Kinderen mogen, of moeten, hier vies worden. Je start op het parkeerterrein aan de Kaleweg te Opende en loopt over het pad naar de theetuin Blotevoetenhof voor een kop koffie of ijsje halverwege. Vervolgens volgt de tocht terug. Je kunt kiezen uit de korte route van 1,6 kilometer en een langere route van zo’n 3,4 kilometer lang. Echte wandelaars kunnen dit uitbreiden naar het zandenpad en de route Doezumermieden. Niet geschikt voor kinderwagens en honden moeten thuisblijven. Meer over het Blotevoetenpad vind je op de website van Staatsbosbeheer.
Klim over de touwbrug en spring van steen tot steen. Plezier gegarandeerd!


Stad Groningen

In een half uurtje ben je in het bruisende Groningen. Je voelt de energie van de stad wanneer je vanaf de Martinitoren over de daken uitkijkt of door de eeuwenoude straten loopt. Dit is waar oases van rust hand in hand gaan met levendige studentenspots en gezellige marktpleinen. Highlights zijn het Groninger museum, de Martinitoren en het Hoge en Lage der Aa. En het nieuwe Groninger Forum wil je ook niet missen. Met een rooftop cinema, hoogste dakterras en Storyworld. Kijk voor alle Groningen tips op de Visit Groningen Website.


Stad Leeuwarden

Een half uurtje de andere kant op ligt Leeuwarden. Naast shoppen, eten en naar de film gaan zijn er ook veel bezienswaardigheden de moeite waard. Leeuwarden herbergt veel musea met topexposities, mooie theaterzalen en hippe poppodia. Er is een gratis openbare stadswandeling en ook een leuke street art tour door de stad.
Te veel om op te noemen. Kijk voor de tips op deze site van Visit Leeuwarden.


Stad Dokkum

Dokkum heeft als de meest Noordelijke stad van Nederland een rijke geschiedenis. Rondom de stad liggen de beroemde Dokkumer Bolwerken, een zeshoekig verdedigingswerk. Op de 6 punten liggen bastions waar je een prachtig uitzicht hebt over de stad.
De Bonifatiuskerk en Bonifatiuskapel zijn het bezoeken waard. In Dokkum staat de ijsfontein, onderdeel van de 11fountains in Friesland. En vergeet niet de Bonifatius bierbrouwerij.
In Dokkum kun je ook prima shoppen en loungen na een wandeling.
Wandelroutes en tips vind je op de website van Visit Friesland.


Zwemmen camping de Watermolen

Bij mooi weer is camping de Watermolen een aanrader. Deze gezellige camping ligt vlakbij Cremers’pleats in Opende. De natuurlijke pingo zorgt voor lekker zwemwater. In het horeca gedeelte word je voorzien van huisgemaakte pizza’s, patat of een pannenkoek. Voor de kinderen zijn er speeltoestellen en skelters.
Bij Echt Outdoor op deze zelfde locatie kun je voor groepen super leuke outdooractiviteiten boeken.


Wandelen

Opende leent zich bij uitstek voor mooie wandelingen. Je kunt een dorpswandeling maken langs de Hoflaan, Oosterdwarsreed en de Provincialeweg. Meer natuur vind je maar een steenworp verderop op de Jildyksheide met aansluitend de bossen van Trimunt.
Op een kwartiertje rijden vind je de mooie bossen van Bakkeveen met diverse horeca mogelijkheden en activiteiten.
Het Abel Tasmanpad in Lutjegast is ook een aanrader. Evenals Appelscha (30 minuten) met de uitkijktorens, kale duinen en leuke buitensport activiteiten. Er is zelfs een klimbos.
Op de website Parels in het Westerkwartier staan meerdere fiets en wandelroutes, bijvoorbeeld de route Doezumermieden.


Veenhuizen

In Veenhuizen vind je veel sporen van de Maatschappij van Weldadigheid. Rechte lanen, statige panden, een klein Soestdijk en meer dan 100 andere rijksmonumenten. Breng zeker een bezoek aan het Nationaal Gevangenismuseum. Hier ontdek je alles over de unieke geschiedenis van dit dorp. Voor fiets- en wandelliefhebbers zijn er verschillende routes die je langs alle bijzondere plekjes leiden. Bij Bierbrouwerij Maallust en Hotel Restaurant Bitter en Zoet neem je plek op het terras of schuif je aan voor een lunch of diner. Voor een ambachtelijk gebrouwen biertje of een heel speciaal culinair erfgoed diner. 


Giethoorn

Vanuit Cremers’pleats ben je binnen 50 minuten in Giethoorn, het Venetië van Nederland. Dit pittoreske waterdorp verken je natuurlijk per boot. De mooie vaarroutes beginnen bij 2 uren varen, maar met aanmeren bij een leuk terras en lekker zwemmen kun je ook gerust een hele dag op het water vertoeven. In Giethoorn kun je mooi wandelen en lekker eten. De tips, webshop en agenda vind je hier op Giethoorn.com.


Nationaal park Lauwersmeer

Binnen 35 minuten van Opende sta je in dit walhalla voor vogelliefhebbers. Van kleine broedvogels, lepelaars en steltkluten naar de grote zeearend, van alles vliegt hier. In het voor- en najaar, tijdens de vogeltrek, is het vogelfeest het grootst. Dan kun je op één dag 30.000 brandganzen zien overvliegen.
Op de website van het Lauwersmeer zie je alle activiteiten en tips.
Lauwersoog is met de visafslag en de haven ook leuk om te bezichtigen. Haal een visje bij de ‘goede vissers’ van ‘t Ailand en geniet op hun dakterras van het uitzicht.


Dagje Schiermonnikoog

Waan je in een hele andere omgeving met een dagje Schiermonnikoog. De boot vertrekt vanaf Lauwersoog. Al op de boot begint het vakantiegevoel en na 45 minuten varen kom je aan. Vervolgens kun je de bus nemen naar het dorp of naar het strand. Of je huurt een fiets, de perfecte manier om het autoluwe eiland te verkennen.
De afstanden zijn klein dus ook wandelend is het goed te doen om vanaf de veerdam te wandelen richting dorp (4km), of sla juist bij de dijk direct rechtsaf richting de kwelders van het eiland en dompel u direct onder in de overweldigende natuur van het eiland.  Via de kwelder wandelt u met een kleine omweg ook makkelijk door naar het Badstrand.
Het VVV vertelt alles wat je wilt weten over Schiermonnikoog.